Een taalcursus volgen

Talen zijn ons belangrijkste communicatiemiddel, vind ik. Dus hoe je meer je ze machtig bent, hoe beter voor je communicatievaardigheden. Met bovenstaande in gedachten wilde ik in mijn vrije tijd, naast het thuis relaxen en enkele slotspelletjes spelen en naast het Nederlands en Engels, graag nog een taal leren. Mijn keuze viel op Frans omdat het zo’n onwijs mooie en romantische taal is. Verder is het ook heel handig wanneer ik op vakantie ben in Frankrijk of een ander Franstalig gebied.

Hoe beginnen?

Ok, ik heb besloten om Frans te leren, maar hoe? Als eerst kocht ik alvast een ‘WAT & HOE’ taalgids van Uitgeverij Kosmos. Heel handig voor wanneer je op reis gaat. De typische vragen die toeristen stellen, zijn opgenomen in het boekje met de vertaling ernaast. Idem dito voor de antwoorden. Met dit boekje kan je makkelijk een gesprek aankopen. Niet alleen de vragen en antwoorden staan erin, maar ook de uitspraak van de woorden. Indien het toch niet lukt, kan je de ander persoon hetgeen je wilde zeggen ook laten lezen. Mits hij dit wilt natuurlijk! Verder gaan de conversaties erin niet alleen over gesprekken die vlekkeloos verlopen, maar houdt het ook rekening met misverstanden. Hierdoor weet je wat te zeggen indien je bijvoorbeeld een suite had geboekt in een hotel, maar bij aankomst niet zo blijkt te zijn. Het biedt ook genoeg informatie voor een basiskennis Frans.

Cursussen

Hoe handig het boekje ook is, het is natuurlijk niet voldoende. Je zal echt een cursus moeten volgen om de taal goed te leren praten. Ik heb mij daarom ingeschreven voor een cursus Frans in Amsterdam. Het is een talenpracticum en ze bieden lessen aan voor de beginneling tot de gevorderde. Ik heb mij natuurlijk ingeschreven als beginneling om de basis zo goed mogelijk op te pakken. Er kan ook gekozen worden tussen het practicum en privélessen. Ik koos voor practicum omdat dit een mooie manier is om anderen te leren en in dit geval ook van hen te leren. De lessen zijn heel actief en er wordt veel gelet op je spreek- en leesvaardigheid. De docent is ook altijd aanwezig tijdens de lessen om elke student individueel te helpen waar nodig. Dit is prettig omdat eenieder op zijn eigen niveau leert en zich hiervoor niet hoef te schamen. Tot nu toe gaat alles in elk geval goed en ik verwacht dat ik binnenkort wel een simpel gesprekje kan voeren in het Frans. Zonder hulp van een taalgids uiteraard. Au revoir!